Επετειακό διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Γίνεται 20 χρονών, αλλά παραμένει… παιδί. Το μοναδικό στη χώρα μας Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του και το γιορτάζει ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις του και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Να μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους βραβευμένες ταινίες από όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντάς τους να γυρίσουν τις δικές τους, με εμψυχωτές, φέτος, μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά.

Είναι το φεστιβάλ, το οποίο, σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους του. Σε αυτό συνετέλεσε η εκπαιδευτική διάστασή του, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του, και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους διοργανωτές Δημήτρη Σπύρου, Νίκο Θεοδοσίου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια τώρα οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη), καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για μία εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι ψυχαγωγική και εκπαιδευτική και σίγουρα καθόλου βαρετή. Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενθαρρύνει με υπηρεσιακό έγγραφό του τη συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ