Πορείες και συλλαλητήρια κατά τη χθεσινή 24ωρη γενική απεργία

Ημέρα 24ωρης γενικής απεργίας η χθεσινή, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ενώ πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ψήφισμα ΓΣΕΕ

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον, αναφέρει η ΓΣΕΕ στο ψήφισμά της μετά την χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

Να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

Όχι στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.

Μία αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης και πραγματοποίησαν προφορικό διάβημα παρουσιάζοντας το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία κηρύχθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις βασικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προαπαιτούμενα και οι μνημονιακοί νόμοι οδηγούν την κυβέρνηση στο να φέρει έναν ακόμη προϋπολογισμό, τον 8ο κατά σειρά, που ισοπεδώνει την κοινωνία. Η επίθεση που δεχόμαστε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του ΕΚΑΣ, των προνομιακών επιδομάτων, των συντάξεων χηρείας, είναι πρωτοφανείς. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί είναι αυτοί που θα φέρουν 20 δισ. ευρώ στα ταμεία από το 2015 μέχρι το 2020. Αυτό που τους λέμε είναι ότι το τερματίσανε και ότι η κοινωνία δεν έχει άλλο υπομονή και δεν έχει οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ιδιαίτερα η κυβέρνηση που άλλα έταζε προεκλογικά και άλλα τώρα εφαρμόζει».