Τουρκία: Αποφυλακίζεται η γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κρατούμενοι που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία

Eντολή να αφεθεί ελεύθερη η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κρατούμενοι που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία έδωσε τουρκικό δικαστήριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του να αφεθεί ελεύθερη η Τολού.  Η Τολού, η οποία—μαζί με τον γιο της, τριών ετών—παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου, κατηγορήθηκε ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές. Κινδύνευε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Η 33χρονη Γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάστηκε  στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου στην κατάταξη του 2017 που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Πηγή: parapolitika.gr