ΠΑΡΙΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

Κόκκινα δάνεια – Στο έλεος των ξένων FUNDS

Το 2013, όταν άρχισε να «φουσκώνει» η υπόθεση των κόκκινων δανείων η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, είχε φέρει έγκαιρα το ζήτημα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, με ολοκληρωμένη πρόταση για την οριστική επίλυσή του (τα κόκκινα δάνεια τότε δεν ξεπερνούσαν τα 50 δις €).

Παρουσία του Υπουργού κ. Σκορδά και του αντιπροέδρου της Ένωσης Τραπεζών κ. Λέκα, εισηγηθήκαμε την δημιουργία ενδιάμεσου φορέα μεταξύ κράτους και τραπεζών, ο οποίος θα αγόραζε όλα τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, σε χαμηλή τιμή, σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που αγοράζουν ή θα αγοράσουν μαζικά μετά την 1/1/2018 τα ξένα funds και θα αναλάμβανε την διαχείρισή τους με ορθολογικά και δίκαια κριτήρια.

Ο φορέας θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) ή της ΚΤΕ, ώστε να τονωθεί η αξιοπιστία του και να διασφαλισθεί η αντικειμενική και δίκαιη διαχείριση του θέματος, η δε χρηματοδότησή του θα πραγματοποιούταν από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης (μνημονίου). Ο φορέας αυτός θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αυτού προβλήματος με πρώτο στόχο την λυσιτελή ρύθμιση των δανείων προς όφελος των δανειοληπτών που αδυνατούν αντικειμενικά εξ αιτίας της κρίσης να αποπληρώσουν το δάνειό τους και συγχρόνως την απαλλαγή των τραπεζών από τον ασφυκτικό βρόγχο των κόκκινων δανείων που ξεπερνούν σήμερα τα 100 δις €.

Ο φορέας αυτός, τον οποίο είχε διακηρύξει ο κ. Τσίπρας στις πρώτες κυβερνητικές δεσμεύσεις ως «δημιουργία ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες» έμεινε στα χαρτιά. Θα μπορούσε όμως με κατάλληλη στελέχωση να έχει αποκτήσει εμπειρία και να δώσει σήμερα καλή και δίκαιη λύση στο πρόβλημα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, ενώ συγχρόνως θα έδινε την αναβάθμιση στις τράπεζες να δικαιώσουν επιτέλους τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και να «δικαιολογήσουν» το τραγικό ποσό των 230 δις € της ανακεφαλαιοποίησης σε βάρος του ελληνικού λαού.

Τώρα τα πάντα λιμνάζουν, οι τράπεζες θα βρεθούν σε νέο κίνδυνο εν όψει πιθανού τέταρτου μνημονίου, που ήδη βάζει στο τραπέζι με έξυπνο τρόπο ο κ. Ντράγκι, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις καταθέσεις και περιουσίες των Ελλήνων.

Την 31/12/2017 λήγει η περίοδος ανοχής και τα δάνεια θα καταλήξουν στα ξένα funds, και μάλιστα η αγορά αυτή θα γίνει με δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες κατά ένα μεγάλο μέρος τους, από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες.

Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα:

  • Γιατί άφησαν τα πράγματα να φθάσουν ως εδώ;
  • Πότε θα σταματήσει ο κατήφορος του πολιτικού μας συστήματος και η υποταγή του στα ξένα συμφέροντα την οποία προσπαθούν κα συσκοτίσουν με έναν υπερφίαλο λαϊκισμό και μία επικίνδυνη πόλωση;
  • Ως πότε θα πορευόμαστε, ως χώρα, χωρίς ένα σχέδιο που θα υπακούει στη λογική, την εθνική συνεννόηση και τις ανάγκες των καιρών, πότε θα εφαρμόσουμε επιτέλους τα αυτονόητα (ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την παιδεία, την οικονομία);
  • Γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, οι οποίες με σύνεση και κοινωνική συνεργασία έκτισαν το δικό τους μνημόνιο (κοινωνικό συμβόλαιο) και βγήκαν στο ξέφωτο;
  • Μήπως κάποιοι στη Ελλάδα προτιμούν την λύση των ξένων funds;
  • Μήπως όμως και από την άλλη πλευρά, ο μονομέτωπος αγώνας που κάνουν πολιτικές και κοινωνικές παρατάξεις εναντίον των πλειστηριασμών, χωρίς σαφείς πολιτικές διεκδικήσεις είναι νερό στον μύλο των ξένων συμφερόντων;

Ήλθε η ώρα να αλλάξουμε πολιτική πριν καταστραφούμε ολοσχερώς. H ευθύνη όμως ανήκει στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να διεκδικήσουν την ζωή τους απορρίπτοντας τα μερίδια της επαιτείας. Να απαιτήσουν επιτέλους εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και το πολιτικό σύστημα αντί των σκληρών απορρυθμίσεων κοινωνικών και βιοτικών δικαιωμάτων, να απαιτήσουν σταθερή ανάπτυξη, εργασία και αξιοπρέπεια!!

Related Posts

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ προς διαβούλευση

  Ι. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗ 8 (οκτώ) χρόνια πολύπλευρης κρίσης, 8 χρόνια…