Αλλαγές στις νέες συντάξεις – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Αλλάζουν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια

Αμεση προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία δίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα, η διοίκηση του υπερταμείου δίνει αναλυτικές οδηγίες προς τους υπαλλήλους του για την επίσπευση εξέτασης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, στοχεύοντας στην ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την αποφυγή κρουσμάτων διαφθοράς.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προτίμησης νεότερων υποθέσεων, χωρίς να παραβιάζεται ο κεντρικός κανόνας.

Σύμφωνα με την «οδηγία» του υπερταμείου για περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και στη συνέχεια νέα αίτηση για επίσπευση εξέτασης κατά προτεραιότητα, είναι δυνατή η αποδοχή του αιτήματός τους μόνο όταν πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, επίσπευση των διαδικασιών θα τύχουν οι υποψήφιοι προς σύνταξη που δεν εργάζονται, δεν έχουν προϋποθέσεις να λάβουν προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη και έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πηγή: parapolitika.gr