Ενταση στα Ιμια : Επεισόδιο με ελληνικά – τουρκικά καΐκια και ακταιωρούς του λιμενικού

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στα Ίμια.

Την κατάσταση που επικρατεί στα Ίμια με την τουρκική ακτοφυλακή που έστειλε μέχρι και ακταιωρό την Τετάρτη, όπως ανέφερε η εφημερίδα Milliyet, περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Καλύμνου Μανώλης Κουλιάς.

«Οι Τούρκοι έχουν κάνει σαν ιδιοκτησία τους τα Ίμια. Δεν αφήνουν άλλο σκάφος να πλησιάσει» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι όλο το 24ωρο υπάρχει βάρδια σκάφος του τουρκικού λιμενικού στην περιοχή.

«Κάθε χρόνο καταφέρναμε να αλιεύουμε. Φέτος όμως με το που πλησιάζουμε 4-5 ελληνικά αλιευτικά, έρχονται και αντίστοιχα σκάφη του τουρκικού λιμενικού. Αρχικά μας φωνάζουν με τα μεγάφωνα «φύγετε από εδώ, είναι τουρκικά νερά» και έχουν φτάσει στο σημείο, πριν από 10 ημέρες, να ξεσκεπάσουν και πολυβόλο» είπε ο κ. Γουλιάς. Αντίθετα τα τουρκικά μεγάλα αλιευτικά, σύμφωνα με τον κ. Γουλιά, ψαρεύουν και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

  ΘΕΜΑ 104,6

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού από την Κάλυμνο και 6 ελληνικά ψαροκάικα, πλησίασαν στα Ιμια και «θέλησαν να μπουν σε τουρκιά ύδατα» όπως αναφέρει. Υποστηρίζει μάλιστα το δημοσίευμα ότι Τουρκική ακταιωρός που περιπολούσε στην περιοχή, μπλόκαρε τα ελληνικά σκάφη.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, το σκάφος του Λιμενικού και τα ψαροκάικα, μετέβησαν σε περιοχή όπου ψάρευαν 8 τουρκικά σκάφη σε «διεθνή ύδατα». Κατά την Milliyet τα ελληνικά σκάφη πλησίασαν τα τουρκικά σε απόσταση 100 μέτρων και εκδιώχθηκαν και πάλι. Η ένταση διήρκεσε περίπου 6 ώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

milliet_imia ΙΜΙΑ