Οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας «ξεσήκωσαν» τη Θεσσαλονίκη

Ξεσήκωσαν τη Θεσσαλονίκη και έκαναν όλους τους Θεσσαλονικείς να γίνουν μια παρέα οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ). Οι χοροί, τα σπαθιά και οι ζουρνάδες έδωσαν μια ξεχωριστή μουσική νότα στη Θεσσαλονίκη.

Το ραντεβού τους είχε δοθεί χθες το πρωί στο Λευκό Πύργο και κατόπιν με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους μέσω της Εθνικής Αμύνης και άλλων δρόμων παράλληλων δρόμων της Τσιμισκής βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να τερματίσουν στα Λουλουδάδικα και τα Λαδάδικα. Η γιορτή κράτησε μέχρι το απόγευμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ρουγκατσάρηδες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αφού πάρουν την ευχή στην εκκλησία της Παναγίας, γυρνούν τις γειτονιές της Χαλάστρας, χορεύοντας και κάνοντας θόρυβο με τα σπαθιά τους και πάντα με τη συνοδεία του ζουρνά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης.

Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, παλαιότερα γεννημάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόμηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της ομάδας.