Ν. Ανδρουλάκης: Η επιλογή της Ελλάδας πρέπει να είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις

«Το όνομα δεν είναι εθνικό καπρίτσιο. Πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και εθνικά αξιοπρεπής». τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, Νίκος Ανδρουλάκης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ότι «πρέπει να αποφύγουμε το όνομα «Νέα Μακεδονία» διότι δίνει το αίσθημα της συνέχειας και του αλυτρωτισμού και μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον αναθεωρητικές πιέσεις από μια άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια».
Αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της, το 2015, υπάρχει πρόβλεψη για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, κι αυτή πρέπει να είναι η επιλογή της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στον κ. Καμμένο για «απόλυτο οπορτουνισμό» και διαχώρισε τη θέση του υπουργού Άμυνας από το ενδεχόμενο να επηρεάσει τις θέσεις αρχής των υπολοίπων κομμάτων.
«Υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, αλλά η παράταξη δεν ετεροπροσδιορίζεται από τον κ. Καμμένο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη και δεν πρέπει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Στα εθνικά θέματα δε χωράνε μικροκομματισμοί. Το έχουμε πληρώσει τα τελευταία 100 χρόνια ως χώρα. Προέχει το εθνικό συμφέρον. Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και την αντιπολίτευση όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», προσέθεσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να το αξιοποιεί προπαγανδιστικά για να αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς και τα νέα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία να βρεθεί λύση αλλά δε μπορεί την επόμενη ημέρα η FYROM να συνεχίζει να διατηρεί αλυτρωτικά βιβλία στα σχολεία».
Αναφερόμενος στην Τουρκία και τους 8 αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα, τόνισε ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα όπου Τούρκοι ζήτησαν άσυλο δεν έκανε παρέμβαση η κυβέρνηση. «Αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα που εκθέτουν τη χώρα μας. Πρέπει να υπάρχει ενιαία γραμμή και είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Μακρόν, ότι δηλαδή, αν το 2019 ο κ. Ερντογάν μετατρέψει τη χώρα του σε προεδρική δικτατορία τότε η Τουρκία δεν μπορεί να είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ. Η Τουρκία σήμερα υποβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, άρα δεν μπορεί να είναι χώρα με προοπτική ένταξης της ΕΕ».
Στην ερώτηση για το αν στην Ευρώπη σκοπεύουν να αλλάξουν οικονομική πολιτική, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής απάντησε: «Πρέπει να πάμε στην πολιτική ενοποίηση με οικονομικούς και πολιτικούς όρους. Η απάντηση είναι μια άλλη Ευρώπη με ενιαίους κανόνες δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Οχι, όμως, να δικαιώσουμε την ακροδεξιά και τον αντιευρωπαϊσμό. Είναι εγκληματικό να λένε κάποιοι ότι το μέλλον μας είναι η διάλυση της Ευρώπης. Κανείς δεν έχει τύχη να επιβιώσει μόνος του».
Τέλος, μιλώντας για το συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής», υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση. «Αξιοκρατία παντού, τέλος του πελατειακού κράτους, σεβασμός στους θεσμούς και τη δημοκρατία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ