Νίμιτς: Οι προτάσεις μου ενισχύουν τη μακεδονική ταυτότητα της ΠΓΔΜ

Δηλώσεις που θα συζητηθούν σχετικά με το Σκοπιανό έκανε ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ, αφού επιβεβαίωσε τις πέντε προτάσεις για το όνομα που διέρρευσαν, τόνισε ότι αυτές ενισχύουν την «μακεδονική» ταυτότητα και το έθνος του λαού των Σκοπίων.

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι

Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κάνει λόγο για «Μακεδόνες» αναφερόμενος στον λαό της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων ο Μάθιου Νίμιτς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δυο πρωτεύουσες το επομενο δεκαήμερο προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δυο πλευρών.

ΠΗΓΗ: parapolitika