Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τον τραπεζικό οδικό χάρτη του Σίτι του Λονδίνου για το Brexit

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψαν την πρόταση του Σίτι του Λονδίνου να επιτευχθεί μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε ένα σοβαρό πλήγμα για τις ελπίδες της Βρετανίας να διατηρηθεί η πλήρης πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για ένα από δύο κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.
Από τότε που η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πριν από 19 μήνες, κάποιες από τις ισχυρότερες χρηματοπιστωτικές εταιρίες του κόσμου που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο αναζητούσαν έναν τρόπο να διατηρήσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές τους μετά το Brexit.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν σε παράγοντες του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα συναινέσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες να λειτουργούν στις αγορές της άλλης πλευράς, χωρίς εμπόδια, διότι η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Το σχέδιο προτείνει η Βρετανία και η ΕΕ να επιτρέψουν τις διασυνοριακές συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με την προϋπόθεση ότι κάθε πλευρά θα διατηρήσει τα ρυθμιστικά πρότυπα σύμφωνα με τα βέλτιστα διεθνή στάνταρτ. Αυτό το μοντέλο θα διατηρηθεί μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πηγή: ΑΠΕ