To ΕΚ υπέρ του Spitzenkandidat, για τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά υπάρχουν και αντιρρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύτηκε για την επιλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων», τη λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidaten, με το σκεπτικό ότι αυτό συμβάλλει στη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία της, και αποφάσισε παράλληλα  να επιτρέψει την υποψηφιότητα των Επιτρόπων «ως κορυφαίων υποψηφίων» για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Το ψήφισμα αυτό ελήφθη με πλειοψηφία 457 ψήφων, έναντι 200 κατά και 20 αποχών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ, οι  ευρωβουλευτές στηρίζουν τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων», κατά την οποία τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ορίζουν το καθένα, πριν από τις ευρωεκλογές, έναν υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 για την εκλογή του σημερινού Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το ψήφισμα του ΕΚ προειδοποιεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα είναι έτοιμο να απορρίψει κατά τη διαδικασία ορισμού του Προέδρου της Επιτροπής οιονδήποτε υποψήφιο δεν έχει ορισθεί ως κορυφαίος υποψήφιος κατά την περίοδο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Το ΕΚ θεωρεί ότι το 2014 η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων αποδείχτηκε «επιτυχής» και τονίζει ότι οι ευρωεκλογές του 2019 «θα αποτελέσουν την ευκαιρία να παγιωθεί η χρήση αυτής της πρακτικής». Οι Επίτροποι της ΕΕ θα μπορούν επίσης να θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής , μετά την έγκριση  ψηφίσματος, για την «αναθεώρηση της Συμφωνίας-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν: 
1.Θα επιτρέπεται στους Ευρωπαίους Επιτρόπους να καταθέτουν υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και να ορίζονται από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ως «κορυφαίοι υποψήφιοι» για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να χρειάζεται να λάβουν πριν άδεια άνευ αποδοχών.
2.Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποχρεούται να ενημερώνει τους ευρωβουλευτές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλισθεί ότι οι Επίτροποι που συμμετέχουν στις εκλογικές εκστρατείες για τις ευρωεκλογές τηρούν τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας.
3.Θα διασφαλίζεται ότι κάθε μέλος της Επιτροπής που θέτει υποψηφιότητα ή συμμετέχει σε προεκλογικές εκστρατείες για τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να κάνει χρήση ανθρώπινων ή υλικών πόρων της Επιτροπής για δραστηριότητες που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία. «Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο δημοκρατική και πιο διαφανής. Το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν πριν από τις ευρωεκλογές τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη διοργανική συμφωνία είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Πρόεδρος και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αλλαγές εγκρίθηκαν από την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2018 και
θα τεθούν σε ισχύ μετά την έγκριση του ΕΚ και την επίσημη έγκριση από το Σώμα των Επιτρόπων.

Πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, πέντε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είχαν ορίσει τους «κορυφαίους υποψηφίους» τους.Ν.Μ.

– EURACTIV

Στο ρυθμό της διαδοχής του Προέδρου Γιούνκερ  και των αντεπιχειρημάτων προς τη διαδικασία  Spitzenkandidat κινήθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv:

Προ των πυλών βρίσκεται η μάχη για τη διαδοχή του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το Brexit. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, φαίνεται να πρωταγωνιστεί στην ανάληψη της προεδρίας το 2019. Ο κ. Γιούνκερ εξελέγη το 2014 από το γερμανικό και αμφιλεγόμενο σύστημα «Spitzenkandidat», σύμφωνα με το οποίο η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να διορίσει τον υποψήφιο για το αξίωμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν θα επιδιώξει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το πέρας της ήδη υπάρχουσας.

Ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Γιούνκερ αναφέρθηκαν η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βέσταγκερ, καθώς και ο οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του συστήματος Spitzenkandidat το επόμενο έτος ή την οριστική απόρριψή του.

«Το 2014 υπήρξε κάποια απογοήτευση σε αρκετές πρωτεύουσες για το γεγονός ότι η διαδικασία που οδήγησε στον διορισμό του κ. Γιούνκερ δεν ήταν αρκετά διαφανής», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω σύστημα έχει πολιτικοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα αποτελεί ζήτημα που διακυβεύει ανησυχίες για την εθνική κυριαρχία έναντι των Βρυξελλών.

Ένας επιπρόσθετος φόβος αφορά στο γεγονός ότι αν οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες κερδίσουν τις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν υποψήφιο, όπως την Μαρίν Λε Πεν ή τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το σύστημα αντιτίθεται στην αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, αναδεικνύοντας την ΕΕ ως το πιο δημοκρατικό θεσμό, δεδομένου ότι αφορά άμεσα το Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – Euractiv