Αυστριακός αντικαγκελάριος: Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας

«Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», τόνισε σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Politika», ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι για συνομιλίες με την σερβική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως το κόμμα του, είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.

Κατά την άποψή του, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας, και θα ήταν ο λάθος δρόμος να ασκηθεί σχετικά με αυτό πίεση στη Σερβία, ενώ η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Στη συνέντευξή του στην Politika, ο Στράχε χαρακτηρίζει ως «επιθυμητό» το δικαίωμα για «αυτοδιάθεση και αυτονομία» των Σέρβων που ζουν στα βόρεια του Κοσόβου, για το οποίο όμως, όπως σημειώνει, θα απαιτούνταν μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και ο ίδιος έχει το αίσθημα πως το Κόσοβο σε αυτό το ζήτημα κρατά «πολύ αδυσώπητη» στάση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος θα έχει συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπράναμπιτς, τον υπουργό Περιφερειακής Διοίκησης Μπράνκο Ρούζιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ιβίτσα Ντάτσιτς, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αρχές της εβδομάδας επίσκεψη στην Κροατία και την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία.

Από τους Αυστριακούς συνομιλητές του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Σέρβος πρόεδρος είχε λάβει διαβεβαιώσεις για δυναμική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ, από την Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ