Η Τουρκία θεωρεί τα Ίμια έδαφός της- Όλα όσα έγιναν από χθες στο Αιγαίο –

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα Ίμια, αλλά και από τις πολεμικές ιαχές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας που  εκτόξευσε τον διπλωματικό πυρετό.

Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, προκαλώντας ανοιχτά την Αθήνα, δύο φορές μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο καθώς μετά την κρίση στα Ίμια, ακολούθησε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία δηλώνει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά.

Προβληματισμός και αμηχανία επικρατεί στην Αθήνα, ωστόσο που δείχνει για άλλη μια φορά αδύναμη να διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Το κενό της «σιωπής» και της στάσης άμυνας της Αθήνας κάλυψαν τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι ΗΠΑ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα με τις ΗΠΑ να ζητούν από τις δύο χώρες να μειώσουν την ένταση και να ακολουθήσουν την διπλωματική οδό.

Φαίνεται ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ ήταν καταλυτική με αποτέλεσμα η Τουρκία να αρχίσει να αποκλιμακώνει την ένταση. Την ίδια ώρα η τακτική κλιμάκωσης από την Τουρκία αλλά και τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση (Τουρκία, Σκοπιανό, Κυπριακό), υπογραμμίζουν και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις, αλλά και εθνικά θέματα.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί ωστόσο και στο εσωτερικό της χώρας, η οποία «βουλιάζει» στην σκανδαλολογία που θρέφει η ίδια η κυβέρνηση κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση και δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα, χωρίς να αφήνει πια πολλά περιθώρια για εθνική γραμμή και την όποια πρόθεση δημιουργίας εθνικού και αρραγές μετώπου.

Η στάση αναμονής της κυβέρνησης ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με την στάση που έδειξε η Ν.Δ., η οποία αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης και «πάγωσε» την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή κατά του Πάνου Καμμένου και την υπόθεση στης Σαουδικής Αραβίας, μέχρι την αποκλιμάκωση της έντασης.

Γιλντιρίμ: Με τον Τσίπρα συμφωνήσαμε αποκλιμάκωση στα Ίμια

Με νέες δηλώσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λίγο πριν αναχωρήσει για την Λευκορωσία έκανε αποκαλύψεις για τον διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά την κρίση στα Ίμια.

«Προκληθήκαμε και απαντήσαμε» ήταν η τοποθέτησή του σχετικά με την κρίση στα Ίμια, δίνοντας μια δική του εκδοχή και ερμηνεία στα όσα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν να έχουν ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση στα Ίμια, ενώ ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της συνάντησης στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες, καθώς επισήμανε πως:«Ο κίνδυνος μιας έντασης ή σύγκρουσης δεν είναι μονομερής πρέπει να προσέχει και η άλλη πλευρά και η Ελλάδα θα πρέπει να απέχει από το πεδίο των συγκρούσεων.

Δεν αρκεί μόνο η Τουρκία να είναι προσεκτική». Μάλιστα, η τοποθέτηση «να απέχει η Ελλάδα, από το πεδίο των συγκρούσεων» προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά την ερμηνεία της. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν.

«Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μειώσει την ένταση σε σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που χθες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε ότι τα Ίμια είναι τουρκικά.

ΠΗΓΗ: parapolitika