Αποστομωτική η απάντηση των μελών της «Σοσιαλιστικής Τάσης» στους επίδοξους σφετεριστές

Τα μέλη της πρώην Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπερψήφισαν τον Οκτώβριο του 2017 με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση της τότε 11μελούς Γραμματείας για αποχώρηση της Τάσης από το κόμμα και για μετασχηματισμό της σε αυτόνομη πολιτική κίνηση. Από την επόμενη μέρα της αποχώρησης όμως τρία από τα μέλη της Γραμματείας πρόσωπα άγνωστα στο πανελλήνιο, επιχείρησαν να ρυμουλκήσουν ετσιθελικά όλους τους υπόλοιπους στη δική τους πολιτική γραμμή, η οποία ήταν να μπει η νέα κίνηση σε διάλογο με την ΛΑ.Ε. του Π. Λαφαζάνη, την ΚΟΕ του Ρ. Ρινάλντι και άλλα παρεμφερή αριστερίστικα σχήματα. Όταν διαπίστωσαν ότι ο επικεφαλής της κίνησης ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και η πλειοψηφία της κίνησης δεν έχουν καμία πρόθεση να τους ακολουθήσουν, επιχείρησαν να υπονομεύσουν συνολικά το εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα, σαμποτάροντας τις δύο δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, παρακωλύοντας με ατελείωτες φλυαρίες και άλλους τρόπους τις συνεδριάσεις της Γραμματείας και αρνούμενοι ακόμα και το στοιχειώδες, δηλαδή τη θέσπιση ενός δεσμευτικού πλαισίου λειτουργίας με βάση κανόνες (χαρακτηριστικό είναι ότι κωλυσιεργούσαν ή αρνούνταν να απαντήσουν στην πρόταση καταστατικού που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Τάσης). Το αποκορύφωμα της υπονόμευσης ήρθε όταν πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας για το όνομα της Μακεδονίας εξέδωσαν αυθαίρετα σχετική ανακοίνωση, υπογράφοντας όχι με τα ονοματεπώνυμά τους (τα οποία άλλωστε δεν σηματοδοτούσαν τίποτα), αλλά ως δήθεν «Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης».

Αυτή η απόπειρα υφαρπαγής σφραγίδας αντιμετωπίστηκε άμεσα με την προκήρυξη ψηφοφορίας από τον επικεφαλής και άλλα τρία μέλη της Γραμματείας (Χρυσόγονος, Πανταζής, Ευθυμιάδης και Αντώνενας), με αντικείμενο την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της πρώην «Σοσιαλιστικής Τάσης» σε «Προοδευτική Ενωτική Κίνηση» και εκλογή νέας Γραμματείας, με ταυτόχρονη έγκριση της πρότασης καταστατικού. Τα μέλη της πρώην «Σοσιαλιστικής Τάσης» έδωσαν τη δική τους αποστομωτική απάντηση στους επίδοξους σφετεριστές, υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση Χρυσόγονου. Αναλυτικά, από τα 1678 παλιά μέλη που είχαν υπερψηφίσει την πρόταση αποχώρησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τα 85 νέα μέλη που εγγράφηκαν έκτοτε συμμετείχαν στην ψηφοφορία της 12-14 Φεβρουαρίου 2018 τα 1118 και η πρόταση συγκέντρωσε 1116 ναι και 2 όχι. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η απήχηση των υπονομευτών πρώην μελών της Γραμματείας είναι σαφώς μειοψηφική, αφού οι ίδιοι και όσοι τους ακολούθησαν στη γραμμή της μη συμμετοχής και της εξόδου είναι το πολύ το ένα τρίτο των μελών.

Ωστόσο οι σφετεριστές απτόητοι συνεχίζουν να εκδίδουν ανακοινώσεις ως δήθεν «Σοσιαλιστική Τάση», τις οποίες βεβαίως πρόθυμα προβάλλουν τα προσκείμενα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. social media, επιχειρώντας να υπονομεύσουν τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο και τη κοινή προσπάθεια της νέας «Προοδευτικής Ενωτικής Κίνησης». Οι σφετεριστές έχουν φθάσει μάλιστα στο ύστατο σημείο της αθλιότητας να αμφισβητήσουν τώρα την γνησιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως αυτή διεξάχθηκε με τον πιο διαφανή και δημοκρατικό τρόπο και παρά το γεγονός πως τους παρασχέθηκε πλήρης πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας. Και βέβαια αυτογελοιοποιούνται με αυτό τον τρόπο, αφού και οι ίδιοι εκλέχθηκαν ως μέλη της Γραμματείας τον Ιούνιο του 2017 με παρόμοια ηλεκτρονική ψηφοφορία (από την τότε βάση των περίπου 900 μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης) και τότε την ενέκριναν χωρίς καμιά απορία ή αμφισβήτηση.

Η «Προοδευτική Ενωτική Κίνηση» αρχίζει την πολιτική της πορεία με την αυριανή (16 Φεβρουαρίου 2018) εκλογή της νέας ενδεκαμελούς Γραμματείας και με την ανάπτυξη σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών  και επαφών στο άμεσο μέλλον. Όσο για τους σφετεριστές, οι οποίοι είχαν  χθες το θράσος να εκδώσουν μια ακόμα ψευδεπίγραφη ανακοίνωση ως δήθεν «Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης» και τη δειλία να εξακολουθούν να μην υπογράφουν με τα ονοματεπώνυμά τους , λέγοντας ότι «με θλίψη αποχαιρετάμε την Προοδευτική Ενωτική Κίνηση», είναι φανερό ότι η πλειοψηφία αποχαιρετά εκείνους όχι με θλίψη, αλλά με ανακούφιση. Τέτοια βαρίδια δεν χρειάζονται στον νέο φορέα που ανοίγει τώρα τον πολιτικό του βηματισμό.