Ικανοποίηση για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ εξέφρασε η Μέρκελ

Την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές φυλακές εξέφρασε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ευχαρίστησε όσους κατέβαλαν προσπάθειες για αυτή την εξέλιξη. Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις προσπάθειές του, επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύεται ότι οι συζητήσεις δεν είναι άχρηστες», αλλά και την κοινωνία των πολιτών, στην Γερμανία και αλλού, για την συνεισφορά της.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλες, «ίσως όχι τόσο προβεβλημένες», περιπτώσεις Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία και ευχήθηκε γρήγορες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το κράτος δικαίου, κάτι που όπως επισήμανε, ζήτησε χθες και από τον τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Έφυγε από την Τουρκία με αεροσκάφος της γερμανικής κυβέρνησης ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ

Ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατήθηκε επί έναν χρόνο σε φυλακή της Τουρκίας, κατηγορούμενος για «τρομοκρατία», αναχώρησε απόψε από την Κωνσταντινούπολη με αεροσκάφος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 44χρονος Γιουτζέλ αποφυλακίστηκε νωρίτερα σήμερα και το απόγευμα επέστρεψε στο σπίτι του, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Η σύλληψη και προφυλάκισή του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt αποτελούσε άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα τον τελευταίο χρόνο.