Με δική της Navtex απαντά η Κύπρος στην Άγκυρα – Επιμένει η Τουρκία

Αντιδρώντας στη νέα τουρκική Navtex που εξέδωσε η Τουρκία νωρίτερα την Τρίτη, η Κύπρος προχώρησε σε έκδοση δικής της Navtex αργότερα. Από την πλευρά της, η Άγκυρα επέμεινε και επανήλθε απορρίπτοντας την κίνηση της Λευκωσίας.

Παράλληλα, το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI παραμένει σε ετοιμότητα να φύγει από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, καθώς δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο οικόπεδο 3.

Όσον αφορά την σύσκεψη στο κυπριακό προεδρικό μέγαρο το βράδυ της Τρίτης για το ζήτημα, κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να θέσει στην επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο το ζήτημα της κόντρας με τις εκατέρωθεν οδηγίες.

Επιπλέον, πρόκειται να γίνει και διάβημα στον ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».

Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σχετικά με τις οδηγίες που εκδόθηκαν, ο Φιλελεύθερος της Κύπρου αναφέρει πως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη Navtex:

«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλώμενους NR 091/18

Άπαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλωμένους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λίγη ώρα αργότερα, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex: «N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα

1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.
2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου» δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.
3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία.
4. Η NAVTEX FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ