Σε ισχύ πεντάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα

Σε ισχύ βρίσκεται ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, που είναι στόχος εδώ και 10 ημέρες μιας σφοδρής εκστρατείας βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 560 αμάχων.

Ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

«Έκτοτε, επικρατεί ηρεμία στα χωριά και τις πόλεις της ανατολικής Γούτα», διαβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητήριου.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την ανατολική Γούτα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανακοίνωση της Μόσχας και η μερική παύση των βομβαρδισμών σημειώθηκε αφού ο ΟΗΕ και πολλές δυτικές δυνάμεις είχαν ζητήσει την άμεση εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να τεθεί ισχύσει «χωρίς καθυστέρηση» εκεχειρία σε όλη τη Συρία. Προς το παρόν η απόφαση παραμένει νεκρό γράμμα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα, του τελευταίου θύλακα αντίστασης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στη Δαμασκό, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη απλώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ