Eurogroup: Αναβάλλονται τα σπουδαία για το ελληνικό ζήτημα

Ελλείψει γερμανικής κυβέρνησης, τα… σπουδαία για το ελληνικό ζήτημα αναβάλλονται για το Eurogroup του Απριλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στην ατζέντα της συνεδρίαση του Eurogroup –και μάλιστα ως πρώτο θέμα- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να περάσει ένα ήσυχο απόγευμα. Ακόμη και το θέμα του χρέους που υποτίθεται ότι θα συζητούνταν στο σημερινό  Eurogroup  τελικώς θα μείνει εκτός ατζέντας για να συζητηθεί για πρώτη φορά (και αυτό) στο Eurogroup της Σόφιας.

Ακόμη και στο αυριανό Ecofin – το οποίο συνεδριάζει με θέμα τις τράπεζες- δεν αναμένονται αποφάσεις. Όλα μετατίθενται για τον επόμενο βήμα προκειμένου να προλάβει να …εγκλιματιστεί και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την προώθηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης ενώ θα ανάψει και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες (και αφού προηγηθεί και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης).

Μάρτιος και Απρίλιος θα κινήσουν με τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα να γίνονται στο παρασκήνιο. Οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων για την προώθηση των προαπαιτούμενων θα είναι συνεχείς ενώ θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Το «μεγάλο παζάρι» θα ξεκινήσει ουσιαστικά μετά το Πάσχα καθώς από το Eurogroup του Απριλίου και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Όλα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου ενδεχομένως και μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Περιθώρια να ξεφύγουμε από την 20η Αυγούστου, ημερομηνία λήξης του 3ου μνημονίου δεν υπάρχουν καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε έγκριση από τα κοινοβούλια και κανείς δεν φαίνεται να θέλει μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι, στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου θα πρέπει να «κλειδώσουν»:

1.      Τα 88 προαπαιτούμενα τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερις κατηγορίες: εύκολα, δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο (π.χ αλλαγή διευθυντών στα υπουργεία), δύσκολα σε πολιτικό επίπεδο αλλά όχι σε τεχνικό (π.χ αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικό) και δύσκολα και σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο (π.χ αντικειμενικές αξίες)

2.      Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Στην κυβέρνηση έχει καταστεί σαφές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι όσο περισσότερα είναι τα μέτρα για το χρέος, τόσο αυστηρότερη θα είναι και η επιτήρηση μετά τον Αϋγουστο. Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για έναν μηχανισμό επιτήρησης «plus» o οποίος θα είναι σαφώς αυστηρότερος σε σχέση με αυτόν που εφαρμόστηκε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία μετά την έξοδο από τα μνημόνια.  Ο μηχανισμός plus επί της ουσίας θα συνδέει τα μέτρα για το χρέος με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, κατά κύριο λόγο με μεταρρυθμίσεις.

3.      Το περιεχόμενο του κουμπαρά ασφαλείας (cash buffer) to οποίο θα πρέπει να επαρκεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Τα χρήματα θα κυμαίνονται από 18-20 δις. ευρώ.

4.      Ο μηχανισμός  σύνδεσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ.

5.      Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για την περίοδο μετά το 2018 το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στους δανειστές για μια πρώτη συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα.

Πηγή: thetoc.gr