Ο Ερντογάν στέλνει γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κύπρου

 

Μύρισε μπαρούτι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας σε εκδήλωση για ενεργειακά θέματα στο προεδρικό μέγαρο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο σύντομα θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ελπίζω να πήραν το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας όσοι επιχείρησαν παρά την Τουρκία να κάνουν γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου» τόνισε.

«Ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όλοι θα αποδεχτούν και θα υποστούν τις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να υφαρπάξει τα δικαιώματα των Τούρκων της βορείου Κύπρου. Τα βήματα εδώ θα γίνουν από κοινού. Αν θα γίνουν επενδύσεις θα τις κάνουμε μαζί. Μαζί θα βγάλουμε και το προϊόν. Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό θα κάνει από κοινού τις γεωτρήσεις. Ό,τι βγει θα μοιραστεί στη Νότια Κύπρο ανάλογα με τον πληθυσμό της και ο Βορράς θα πάρει το δικαίωμά του ανάλογα με τον πληθυσμό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να σταματήσουν οι «μονομερείς» – όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και οι Τούρκοι έχουν δικαίωμα στα αποθέματα γύρω από το νησί, υποστήριξε, λέγοντας πώς η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλο Οικόπεδο της ΑΟΖ Κύπρου βρίσκονται εδώ και μέρες δύο πλοία της αμερικανικής ExxonMobil με στόχο να πραγματοποιήσουν τεχνικές έρευνες. Μάλιστα, λίγο προτού φτάσουν στη Λεμεσό τα δύο σκάφη, είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο σκάφη του 6ου Αμερικανικού Στόλου.
Επισήμως, ο στόλος βρίσκεται εκεί για κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ, ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με την παρουσία του και μόνο «εξαφανίστηκαν» τα τουρκικά σκάφη.

Πηγή: parapolitika.gr