ΕΝΦΙΑ: Ανατροπή με μείωση στον φόρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν την έκπτωση στη μεσαία περιουσία

Ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ και μάλιστα με τις νέες αντικειμενικές αξίες που εκτινάσσουν σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό στον φόρο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις αντιδράσεις, καθώς θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν μικρή περιουσία με σημερινή αντικειμενική στα 600 και 700 ευρώ/ τετραγωνικό με “πάγωμα” συντελεστών, ενώ για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με μεσαία περιουσία σχεδιάζεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο έτσι ώστε να υπάρξει μείωση για όσους έχουν περιουσία με συνολική αξία ως 250 ευρώ.

Ποιοι θα έχουν μείωση στον φόρο

Καθώς η αύξηση των αντικειμενικών οδηγεί σε αύξηση και την αξίας της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, προκύπτει ότι από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν 3,5 δισ. ευρώ. Σήμερα ο αντίστοιχος υπολογισμός οδηγεί σε έσοδα 3,2 δισ. ευρώ. Έτσι, καθώς προκύπτει υπερπλεόνασμα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο φόρος κατά 50 ευρώ για όσους υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο. Ουσιαστικά οι νέες αντικειμενικές δίνουν μια μικρή ανάσα στους ιδιοκτήτες με μεσαία περιουσία.

Ποιοι θα “καούν” από τον ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει επιπλέον φόρος (η κυβέρνηση λέει 20 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες που σήμερα έχουν ακίνητα με αντικειμενική στα 600 και στα 700 ευρώ το τετραγωνικό.

Υπάρχουν όμως και ιδιοκτήτες με λίγο υψηλότερη αντικειμενική αξία ακινήτου που θα δουν την αντικειμενική αξία να ξεπερνάει τα τα 1.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση στον συντελεστή από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ το τετραγωνικό.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί οι ιδιοκτήτες να βρεθούν αντιμέτωποι με διπλάσιο φόρο.

Για παράδειγμα, για έναν ιδιοκτήτη που έχει ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών με σημερινή αντικειμενική στα 900 ευρώ ο φόρος με συντελεστή 2,9 ευρώ είναι στα 124,25 ευρώ. Μετά την αύξηση και με νέα αντικειμενική στα 1.100 ευρώ ο ιδιοκτήτης αυτός θα πληρώσει για το διαμέρισμα 249 ευρώ ευρώ φόρο.

Αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου 70 τετραγωνικών με σημερινή αντικειμενική στα 950 ευρώ θα βρεθεί να πληρώνει 293 ευρώ έναντι των 146 που πλήρωνε ως σήμερα.

Για να μην υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια παραδείγματα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να συγκρατήσει τις τιμές κάτω από τα 1.000 ευρώ για όσους έχουν σήμερα ακίνητο με αντικειμενική ως 700 με 750 ευρώ, έτσι ώστε να παραμείνει ο συντελεστής στα 2,9 ευρώ. Δεν υπάρχει όμως λύση για όσους είναι σήμερα σήμερα λίγο κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς θα ξεπεράσουν το όριο αλλαγής του συντελεστή και θα έχουν μεγάλη αύξηση στον φόρο.

Μπορεί από την αύξηση των αντικειμενικών όσοι είναι σήμερα στα 550, 600 ή και 750 ευρώ/τετραγωνικό να γλιτώσουν την μεγάλη αύξηση στον φόρο, εκείνοι που είναι από τα 850 με 950 θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλη αύξηση.

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Υπάρχουν δεκάδες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα που διαθέτων ζώνες μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ/τετραγωνικό. Σε αυτές τις περιοχές οι αντικειμενικές θα αυξηθούν και μαζί και ο φόρος ακινήτων.

Πηγή: newsit.gr