Ο πάπας Φραγκίσκος απαιτεί δράση κατά των ναυαγίων μεταναστών στη Μεσόγειο

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «με αποφασιστικότητα και ταχύτητα» προκειμένου να αποτρέψει νέα ναυάγια μεταναστών στη Μεσόγειο, διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια όλων».

«Λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες δραματικές πληροφορίες για ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες στα νερά της Μεσογείου», δήλωσε ο Αργεντινός πάπας ενώπιον 25.000 πιστών –σύμφωνα με τη χωροφυλακή του Βατικανού– που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω την οδύνη μου για τις τραγωδίες αυτές και δηλώνω πως οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με εκείνους που έχουν χαθεί και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

«Απευθύνω επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ενεργήσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών, και για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια όλων», επέμεινε ο πάπας.

Μπορεί η Τρίπολη ανέλαβε την ευθύνη της διάσωσης ανοικτά της Λιβύης και οι ιταλικές και μαλτέζικες αρχές να περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες δράσης των ΜΚΟ, όμως ο Ιούνιος ήταν ο πιο φονικός μήνας των τελευταίων ετών στην περιοχή αυτή: 564 θύματα καταγράφηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Mετανάστευσης, αν και οι αναχωρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αυτή την εβδομάδα η διάσκεψη της επισκόπων της Ιταλίας δημοσιοποίησε μια βιτριολική ανακοίνωση αφότου μια ισπανική ΜΚΟ εντόπισε σε ό,τι είχε απομείνει από μια βυθισμένη βάρκα μία επιζήσασα και δύο πτώματα τα οποία είχαν προφανώς ξεχάσει οι Λίβυοι ακτοφύλακες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ