Λουκέτα σε Ακρόπολη και Λευκό Πύργο -Τουρίστες έβγαζαν φωτογραφίες από μακριά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο αποκλεισμός ενός εκ των δημοφιλέστερων αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που αντιτίθενται στην εκχώρηση μνημείων και μουσείων στο λεγόμενο Υπερταμείο.Από νωρίς το πρωί μέλη της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στην είσοδο της Ακρόπολης όπου ανήρτησαν πανό και πλακάτ ενάντια στην εκχώρηση χωρών που, όπως σημειώνουν, «δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Έτσι, αντί για περιήγηση στον Παρθενώνα οι εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στο σημείο αποχωρούσαν απογοητευμένοι λαμβάνοντας ένα φυλλάδιο που τους ενημέρωνε για τους λόγους της σημερινής κινητοποίησης και ζητούσε για την κατανόηση, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να αρκούνται σε μακρινές φωτογραφίες του Ιερού Βράχου.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, σημειώνει πως πρόκειται για μια πρωτοφανή κυβερνητική πράξη που αντίκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και η Ομοσπονδία ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης εκχώρησης.Επιπλέον, απαιτούν η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων προς διάθεση καθώς και τα ονόματα των υπαλλήλων που την κατάρτισαν και την παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, πλην του Μουσείου της Ακρόπολης, στην είσοδο του οποίου έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές. Νωρίτερα, στην είσοδο της Ακρόπολης βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα υπάρξει ενημερωτική συνάντηση με μέλη της Ομοσπονδίας στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η λίστα των προς διάθεση χώρων.

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη

Με πανό ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έξω από το Λευκό Πυργο

Ηδη από τις 11:00 το πρωί τα μέλη του συλλόγου υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Πύργο.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην μεταβίβαση αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Κατω αό το Λευκό Πύργο άνοιξαν τεράστιο πανό που έγραφε Δεν ΠΩΛΕΙΤΑΙ η κληρονομιά μας.

Πηγή: iefimerida.gr