Νέο αυστηρό μήνυμα Ντράγκι στην ιταλική κυβέρνηση

Νέο μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας του έστειλε ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «ΘΑ πρέπει να να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ και να ρίξουν τους τόνους, καθώς έχουν ήδη προκαλέσει ζημιά σε εταιρείες και νοικοκυριά» δήλωσε.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να πέσουν οι τόνοι. Και το δεύτερο να περιμένουμε τα δεδομένα» είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να εξεταστούν τα πραγματικά σχέδια δαπανών τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά που εξαγγέλλει η ιταλική κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί και της πολιτικής της ΕΚΤ απορρίπτοντας τα όσα ακούγονται στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ότι τα σχέδια της ΕΚΤ για την κατάργηση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι αυτά που έχουν προκαλέσει την άνοδο στα σπρεντ.

Είπε ακόμα ότι οι αγορές δεν είχαν αντιδράσει τον Ιούνιο στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Για να δείξει ότι οι κινήσεις των αγορών προήλθαν από εγχώρια ζητήματα της Ιταλίας, ο Ντράγκι έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των διαφορών στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρά το ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι τα ελληνικά.

Πηγή: parapolitika