Συντάξεις και παροχές στο στόχαστρο του EuroWorking Group

Ξεκινάει την Πέμπτη η αντίστροφη μέτρηση για το «παζάρι» για συντάξεις και παροχές, λίγο πριν την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή. Κρίσιμης σημασίας για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων είναι το EuroWorking Group της Πέμπτης όπου σε ειδική συνεδρίαση θα εξεταστεί ο δημοσιονομικός χώρος και τα περιθώρια που υπάρχουν για συντάξεις και αντίμετρα ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές εισηγήσεις προς το Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε με τις εισηγήσεις που θα κάνουν η επικύρωση στο Εurogroup να είναι απλώς διαδικαστικό θέμα.   Από τις αποφάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί και το τι θα συμπεριληφθεί για το θέμα των συντάξεων στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του EWG δεν αναμένεται να είναι εύκολη για αυτό άλλωστε έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις εκ των οποίων η μια θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την εκκρεμότητα που υπάρχει για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

ΠΗΓΗ: παραπολιτικά