Βουλή live για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Υψηλοί τόνοι και απροθυμία συναίνεσης

Σε βαλτώδες έδαφος αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες Συνταγματικές Αναθεώρησης στην παρούσα Βουλή καθώς οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν το έλλειμμα εμπιστοσύνης και την απροθυμία πολιτικής συναίνεσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως η πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης του κυβερνητικού κόμματος δεν είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της Κουμουνδούρου έσπευσε ωστόσο να αποδομήσει κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ως απόπειρα «εμπαιγμού» των Θεσμών και εργαλειοποίησης του συντάγματος χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις αναθεωρητικές διαδικασίες ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. «Για εμάς σημασία έχει αυτόν τον εμπαιγμό να τον μετατρέψουμε σε απρόσφορη απόπειρα να χρησιμοποιηθεί η αναθεώρηση για προεκλογικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα κάψει την δυνατότητα ουσιαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Τασούλας.
«Δεν έχουμε κοινό αξιακό κώδικα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε από κοινού αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για τον πολίτη» υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής εκφράζοντας ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις καθώς όπως είπε υπάρχει διάσταση απόψεων για την ποιότητα των θεσμών.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει διπλό στόχο. «Η πρότασή σας εξυπηρετεί τις επιλογές που υπαγορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος για την εύρυθμη λειτουργία του που βέβαια προκαλεί αρρυθμία και ανασφάλεια στον λαό. Υπάρχουν όμως και άλλου είδους σκοπιμότητες όπως πολιτικές και προεκλογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων επισήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Ακούω διάφορα τσιτάτα περι νεοφιλελευθερισμού. Είναι νεοφιλελεύθερο να μπορούν να ιδρύουν πανεπιστήμια το Ωνάσειο ή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τι έχουν να πουν οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης που εμπιστεύονται αυτά τα δύο ιδρύματα για την δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου;» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς για να προσθέσει «δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Τα λέω χωρίς να είμαι πορφυρογέννητος. Πήγα σε δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο όπως και τα παιδία μου. Το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα ιδιωτικά».
Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας μίλησε για «κατ’ επίφαση αναθεώρηση» υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές ενώ εξέφρασε την διαφωνία του για τις τροποποιήσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: πρώτοθέμα