«Τα βρήκαν» Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit

Για συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» στην οποία κατέληξαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν λόγο βρετανικές κυβερνητικές πηγές και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα εξετάσει – αξιολογήσει το προσχέδιο συμφωνίας, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του δικτύου BBC, οι υπουργοί θα πρέπει να δηλώσουν από σήμερα αν μπορούν να το υποστηρίξουν, και αν όχι, να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Από την πλευρά της η εφημερίδα «The Sun» αναφέρει πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει απόψε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, το ιρλανδικό RTE σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους του λεγόμενου «backstop», της ασφαλιστικής δικλείδας που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, πρεσβευτές των 27 χωρών – μελών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, μια συμφωνία για το Brexit συνεχίζει να είναι δυνατή μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες.

«Είναι ακόμα δυνατή αλλά όχι εντελώς σίγουρη, νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Συγκρατημένα αισιόδοξος» πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο BBC.

Πηγή: parapolitika