Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

Ο Ντ.Τουσκ ενημερώθηκε νωρίτερα από τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ για τις εξελίξεις σε σχέση με την αποδοχή του κειμένου από το υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία και σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί του δήλωσε «επιτρέψτε μου να πω στους βρετανούς φίλους μας: όσο θλιβερό και είναι να σας βλέπω να φεύγετε, θα κάνω τα πάντα για να καταστήσω αυτόν τον αποχαιρετισμό λιγότερο οδυνηρό δυνατό τόσο για εσάς όσο και για εμάς».

Αύριο, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Coreper, ενημέρωσε ο Ντ.Τουσκ, σημειώνοντας πως ελπίζει να μην υπάρχουν πολλά «σχόλια».

Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν ελπίζει στον καθορισμό της «Πολιτικής Διακήρυξης» για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ ως την Τρίτη.

Τις επόμενες 48 ώρες τα Κράτη Μέλη θα την αξιολογήσουν και οι Sherpas (οι διπλωμάτες απεσταλμένοι εκπρόσωποι των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) θα χουν κάνει την εκτίμησή τους ως την Πέμπτη. «Αν τίποτα το συγκλονιστικό δεν συμβεί ως τότε, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρέδωσε επίσημα το κείμενο της «Συμφωνίας Αποχώρησης» στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ χθες βράδυ, ήδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, με επιστολή του εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη «διαπίστωση ικανοποιητικής προόδου» – ο νομικός όρος για να συζητηθεί στη συνέχεια η μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ και να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τα Κράτη Μέλη.

«Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της Πρωθυπουργού Μέι για το Brexit αυτό καθ αυτό», τόνισε ο Ντ.Τουσκ και επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι το brexit είναι μια διαδικασία που χάνουμε και οι δύο και οι διαπραγματεύσεις είναι για τον έλεγχο της ζημιάς».

Για δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο νωρίτερα ο Μ.Μπαρνιέ.

Πηγή: real.gr