Ιδιοκτήτης ακινήτου στη Λήμνο ζητάει… Bitcoin για να το πουλήσει

Δέκα χρόνων έγινε το bitcoin, καθώς στις 3 Ιανουαρίου συµπληρώθηκε µία δεκαετία από την «εξόρυξη» των πρώτων κρυπτονοµισµάτων. Θα χρειαζόταν να περάσει περίπου ένας ακόµα χρόνος για να γίνει η πρώτη συναλλαγή σε bitcoin στον πραγµατικό κόσµο και σίγουρα εκείνος ο προγραµµατιστής από τη Φλόριντα που τον Μάιο του 2010 πλήρωσε 10.000 bitcoins για να παραγγείλει δύο πίτσες δεν φανταζόταν τότε ότι αυτό το delivery θα άξιζε σήµερα περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια. Παρά την τρελή κούρσα του 2017 και τη µετέπειτα κατάρρευση των τιµών του, το bitcoin δεν κατάφερε έως τώρα να γίνει ευρέως αποδεκτό ως µέσο πληρωµών στην πραγµατική οικονοµία. Οµως, ανάµεσα στα πράγµατα που κανείς µπορεί να αγοράσει σήµερα χρησιµοποιώντας το κρυπτονόµισµα είναι και ένα οικόπεδο 9 στρεµµάτων στη Λήµνο.

Ο ιδιοκτήτης του, ένας εκπαιδευτικός από τη Β. Ελλάδα, που ασχολείται εδώ και χρόνια µε το bitcoin, δηµοσίευσε πρόσφατα την αγγελία σε εξειδικευµένο site κρυπτονοµισµάτων. Αλλωστε, τα νοµίσµατα του ∆ιαδικτύου έχουν πια µπει για τα καλά στην παγκόσµια αγορά του real estate. Οι πρώτες αγοραπωλησίες ακινήτων σε bitcoin κλείστηκαν το φθινόπωρο του 2017, καθώς οι «νεόπλουτοι» των κρυπτονοµισµάτων, άνθρωποι που έγιναν εκατοµµυριούχοι µέσα σε λίγες ηµέρες επενδύοντας στο bitcoin, το ether ή το litecoin, ήθελαν να µετατρέψουν τα πλούτη τους αυτά σε πιο χειροπιαστά περιουσιακά στοιχεία. Λίγους µήνες αφότου οι µεσίτες πολυτελών ακινήτων του Sotheby’s International Realty πέτυχαν µία από τις πρώτες πωλήσεις κατοικιών σε bitcoin στις ΗΠΑ, το φαινόµενο επεκτάθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, µε την «Telegraph» να αποκαλύπτει τις δύο πρώτες αγοραπωλησίες στη Βρετανία τον ∆εκέµβριο του 2017.

Ηταν η εποχή που το bitcoin κάλπαζε προς τα 20.000 δολάρια, φτάνοντας να απασχολεί όχι µόνο τα πρωτοσέλιδα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», αλλά και τα τµήµατα ανάλυσης των µεγαλύτερων τραπεζών του κόσµου. Αυτό που ακολούθησε ήταν µια θεαµατική κατάρρευση της αγοράς, µε το bitcoin να χάνει µέσα στο 2018 το 72% της αξίας του.

Η πτώση των κρυπτονοµισµάτων, πάντως, δεν αποθαρρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στη Λήµνο, ο οποίος µίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ προτιµώντας να διατηρήσει την ανωνυµία του. Εχοντας «ανακαλύψει» το bitcoin πολύ πριν αυτό γίνει της µόδας, έζησε τα πάνω και τα κάτω της αγοράς και πιστεύει στις µακροπρόθεσµες προοπτικές τόσο των κρυπτονοµισµάτων όσο και του blockchain, της τεχνολογίας στην οποία στηρίζονται. Γι’ αυτό και ζητά κάτι περισσότερο από 50 bitcoins (ή αλλιώς 180.000 ευρώ) για το υπερυψωµένο οικόπεδο, που απέχει µόλις ένα χιλιόµετρο από τη δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Λήµνου, το Μούδρο, και έχει πανοραµική θέα προς τη θάλασσα.

Πηγή: parapolitika