Κύπρος: Εισέρχεται στα τεμάχια 2,3,7 και 8 η TOTAL

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην γαλλικής Total και τις εταιρείες Eni-Kogas και Eni, από τις οποίες εξαγόρασε το μερίδιο της πρώτης που είχε στα τεμάχια 2, 3, καθώς και της δεύτερης στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το philenews.com, παραμένουν ελάχιστες εκκρεμότητες που αφορούν νομικές διευκρινίσεις σε ελάχιστα σημεία, που αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες η μια πλευρά στην άλλη, ώστε να δώσουν τα χέρια και για το εν λόγω τεμάχιο.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» αναφέρουν ότι τόσο με τη συμφωνία για το τεμάχιο 7, όσο και για ένταξη της Total στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3 και 8, προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό γεωτρήσεων σε όλα τα τεμάχια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο τεμάχιο 2 η γεώτρηση από πλευράς Eni παρεμποδίστηκε από την Τουρκία προ διετίας.

Ακόμα, προβλέπεται ότι, σε συγκεκριμένες περιοχές το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν εξελιγμένης τεχνολογίας πρόσθετα σεισμογραφικά, αλλά και αξιολόγηση προτεραιοτήτων για γεωτρήσεις, που θα λαμβάνει υπόψη και τα πολύ σημαντικά νέα γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η ανακάλυψη του «Γλαύκου».

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ήταν λακωνικός, λέγοντας «εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία».

Σημαντική πρόοδος με εκκρεμότητες που αφορούν μόνο νομικά σημεία της συμφωνίας, επιτεύχθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble – Shell-Delek που ολοκληρώθηκαν αυτή τη βδομάδα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Πηγή: parapolitika